hittakontrollansvarig.se

1

Fuktsäkerhetsprojektering

Målet med fuktsäkerhetsprojektering är att noggrant granska och dokumentera projektets förutsättningar när det gäller fukt. Detta syftar till att identifiera de åtgärder som behövs från olika aktörer för att säkerställa att byggnaden inte påverkas negativt av fukt. Fuktsäkerhetsbeskrivningen utarbetas i ett tidigt skede av projektet av antingen byggherren eller en fuktsakkunnig som utses av byggherren och som besitter specialistkompetens inom området fukt, samt erfarenhet från projektering och byggande. Beskrivningen uppdateras kontinuerligt i takt med att de tekniska förutsättningarna för byggnaden och produktionsprocessen blir kända.

Fuktsäkerhetsbeskrivningen delges projektörerna som ansvarar för fuktsäkringen under projekteringen. Inför produktionsskedet delges både fuktsäkerhetsbeskrivningen och resultatet från fuktsäkerhetsprojekteringen till entreprenören. Entreprenören utser en fuktsäkerhetsansvarig, som har ansvaret för att säkerställa efterlevnad av dessa riktlinjer under produktionsskedet och för att ta fram underlag för fuktsäkerhetsdokumentationen.

För att säkerställa att byggnader är skyddade mot fuktrelaterade skador och bevarar en god hygien och hälsa, följer vi riktlinjerna i Boverkets byggregler (BBR) avsnitt 6:51. Här är några viktiga punkter att beakta:

  • Byggnader bör utformas så att fukt inte orsakar skador, lukt eller mikrobiell tillväxt (BFS 2014:3).
  • Vid projektering är det viktigt att verifiera kraven enligt avsnitt 6:5 med hjälp av fuktsäkerhetsprojektering.
  • Under hela byggprocessen, inklusive planering, projektering, utförande och kontroll, kan Branschstandard ByggaF – metod för fuktsäker byggprocess användas som vägledning.
  • Byggnader, byggprodukter och byggmaterial bör skyddas mot fukt och smuts under byggtiden. Kontroller bör utföras genom besiktningar, mätningar eller analyser med dokumentation.
  • Viktig information om utförandet av byggnadsdelar och detaljer som påverkar framtida fuktsäkerhet bör dokumenteras (BFS 2014:3).


För mer information samt bra och tydliga mallar finns att hämta på fuktcentrum från LTH, se länk.