hittakontrollansvarig.se

Tillgänglighet

Tillgänglighet i en bostad refererar till utformningen och anpassningen av boendemiljön för att säkerställa att människor med olika fysiska eller kognitiva förmågor kan använda och navigera i utrymmet på ett självständigt och bekvämt sätt. Målet med tillgänglighet är att skapa en inkluderande miljö där alla, oavsett funktionsförmåga, har möjlighet att delta fullt ut i det dagliga livet och använda bostadsfaciliteterna utan hinder eller svårigheter.

Tillgänglighetsåtgärder kan innefatta anpassningar som bredare dörröppningar för rullstolsanvändare, lutande ramper istället för trappor, stödhandtag och handräcken för ökad säkerhet, samt väl utformade och rymliga badrum och kök som kan användas av personer med olika behov.

Syftet med att integrera tillgänglighet i bostäder är att främja jämlikhet och möjliggöra fullständig delaktighet i samhället för alla, oavsett eventuella funktionsnedsättningar. Det skapar inte bara fysiska förutsättningar för alla att röra sig och använda bostaden, utan det bidrar också till att minska samhällets generella begränsningar och främja en mer inkluderande och respektfull livsstil.

Dörr och hall

Entrédörrar:
Entréerna till bostadshus och tillhörande komplement bör utformas och placeras med hänsyn till enkel upptäckt, tillgänglighet och användbarhet. Handtag och lås bör positioneras och designas för att vara lätt identifierbara för personer med synnedsättningar och vara bekväma att använda från en rullstol eller rollator.

Utrymmet vid entrédörrar och dörrar till balkonger/uteplatser bör dimensioneras med normala karmyttermått, det vill säga 100 cm för både entré- och balkongdörrar. Detta möjliggör ett fritt passagemått på minst 80 cm för en elektrisk rullstol, vilket är dimensionerande enligt BBR. Det bör finnas tillräckligt utrymme på båda sidor om dörren för att möjliggöra en bekväm svängning med rullstol och enkel åtkomst till dörrhandtaget för öppning och stängning. Eventuella trösklar bör undvikas, och om de är nödvändiga av fukt- eller klimatskäl bör de vara låga, fasade för enkel passage och hållas till en höjd av högst 15 mm.

Invändigt vid entrén bör det finnas tillräckligt med utrymme för ytterkläder och skor samt en plats att sitta eller där rullstolar och rollatorer kan placeras. Det övergripande målet är att skapa välutformade och tillgängliga entréer för att underlätta boendet för alla.

Vid större nivåskillnader mellan marken vid entrén och innergolvet bör det finnas möjlighet att visa att en ramp och ett vilplan enkelt kan kompletteras för att möjliggöra passage med rullstol och rollator.

Innerdörr:
För att säkerställa tillgänglighet i varje rum och uteområde har det fastställts tydliga krav på dörrar och passager för personer som använder rullstol. Varje rum, inklusive kök, vardagsrum, samtliga sovrum och ett tillgängligt wc/duschrum, måste vara utrustade med minst en dörr som möjliggör passage med rullstol. Dessutom bör balkonger, terrasser och uteplatser också vara utformade för att vara tillgängliga för personer med rullstol.

För att möjliggöra en smidig passage, har dimensionerna för dörröppningar noga specificerats. Med standardmåtten för innerdörrkarmar, det vill säga 90 cm, uppfylls kravet för tillräckligt brett fripassagemått för manuella rullstolar. En öppning på 76 cm, när dörren är fullt öppen i en vinkel av 90 grader, anses vara tillräcklig för passage inomhus. Dessutom måste det finnas tillräckligt med utrymme intill dörrhandtaget för att underlätta användningen från rullstolen.

För att ytterligare underlätta tillgängligheten bör eventuella trösklar inte överstiga 15 mm eller vara lätta att avlägsna. Detta säkerställer att personer med rullstol kan navigera genom dörröppningar utan hinder och med minimal ansträngning. Genom att implementera dessa riktlinjer strävar man efter att skapa en miljö som främjar obehindrad rörlighet och fullständig tillgänglighet för alla.

Måtten på bilderna nedan anges i centimeter (cm).

Sovrum

I bostaden bör det finnas utrymme avsett för både sömn och vila, samt möjlighet till hemarbete och förvaring. För bostäder som är större än 55 m2 krävs det att det finns minst ett sovrum med en rullstolstillgänglig parsäng. Detta sovrum ska vara rumsligt avskiljbart för att ge privatliv och komfort. I bostäder mellan 40 och 55 m2 är det tillräckligt med en rullstolstillgänglig enkelsäng, som lätt kan nås från båda sidor. För mindre bostäder kan detta arrangemang uppnås genom att omorganisera möbler och utrymme.

Det är viktigt att notera att möblerbarheten inte bara beror på bostadens storlek utan även på rumsproportionerna och placeringen av fönster och dörrar. Om det inte finns tillräckligt med plats för ett skrivbord i sovrummet bör det finnas alternativa platser, såsom i hallen eller vardagsrummet, där arbete kan utföras. Det övergripande målet är att skapa en bostad som är funktionell, tillgänglig och bekväm för alla dess invånare, inklusive möjligheter för avkoppling, arbete och förvaring.

Måtten på bilderna nedan anges i centimeter (cm).

Badrum, dusch, toalett, tvätt

Minst ett av hygienrummen, antingen badrummet eller toalett-/duschrummet, måste vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga. Utformningen bör möjliggöra enkelt arrangemang av plats för medhjälpare. Det ska även vara möjligt att skapa en separat duschplats om detta inte redan finns (t.ex. genom att ta bort badkaret). De angivna måtten i Svensk Standard SS 91 42 21 för toalettstol, tvättställ, dusch och badkar, samt övriga anordningar som tvättmaskin och torkskåp/torktumlare, behövs för att uppfylla kraven på tillgänglighet och användbarhet.

Standarden fastställer att dörren måste ha en karmyttermått på minst 90 cm. Dessutom krävs det att det finns ett svängrum för rullstol med en diameter på 130 cm, och det bör vara möjligt att skissa in fritt utrymme för rullstol på ena sidan av toalettstolen och för medhjälpare på den andra sidan (genom att ta bort badkaret).

Måtten på bilderna nedan anges i centimeter (cm).

Kök

I bostaden måste det finnas utrymmen eller avskiljbara delar av rum med nödvändig inredning och utrustning för matlagning, samt tillräckligt med plats för måltider inom eller i närheten av detta område. Dessutom bör det finnas separata områden eller avskiljbara delar av rum för daglig samvaro samt för sömn och vila.

Köket anses vara en arbetsplats och bör därför planeras på ett funktionellt sätt för att underlätta arbetsprocessen. Det traditionella köket inkluderar vanligtvis även en plats för måltider. Det kan dock organiseras på olika sätt, där de vanligaste alternativen är ett hörnkök eller ett parallellkök med en avskild plats för måltider, antingen i direkt anslutning till köket eller i öppen kontakt med vardagsrummet.

I fall där det förekommer en öppen planlösning med kök och vardagsrum kombinerade, måste det tydligt visas att köket enkelt kan avskiljas – med eller utan matplats – från vardagsrummet med användning av väggar och dörrar. Om köket är avskilt utan en plats för måltider måste det finnas möjlighet till en sådan antingen direkt intill köket, inom vardagsrummet eller i ett separat utrymme.

De köksinredningar som finns tillgängliga på marknaden är vanligtvis anpassade efter svenska standardmoduler och betjäningsmått, vilka baseras på noggrant studerade funktioner. Dessa inkluderar:

  • Diskbänk med diskho (placerad till höger) och sköljho/utslagsvask (placerad till vänster – praktiskt om de är lika stora).
  • Arbetsbänk som förenar diskbänken och spisen, där det mesta av köksarbetet utförs. Den bör vara minst 80 cm lång, men högst 120 cm, med möjlighet att ta bort bänkskåp för sittande arbete och för att nå både spis och vatten/avlopp.
  • Avställningsbänk för diskställ på motsatt sida av diskbänken, där även en diskmaskin kan placeras (dock inte mellan spisen och diskbänken). Dessutom bör det finnas en avställningsbänk för kastruller på motsatt sida av spisen.
  • Kyl och frys som är kombinerade med en avställningsbänk.
  • Högskåp med plats för mikrovågsugn, eventuellt även för en vanlig ugn eller en diskmaskin som då kan placeras på en bekvämare höjd.
  • För att möjliggöra arbete vid och passage förbi bänkar och skåp behövs en passage på minst 120 cm framför all fast inredning.

Köksöar:

I den svenska standarden finns ingen specifikation för mått gällande köksöar, där spisen och diskhon är separerade från övrig inredning. Det blir utmanande att förena detta koncept med de grundläggande funktionskraven, exempelvis möjligheten att sitta och arbeta mellan spisen och diskbänken.

Ur ett barnsäkerhetsperspektiv är det dessutom viktigt att undvika behovet av att flytta tunga och heta kastruller utan stöd från en bänk. En köksö som inkluderar spis måste därför även innehålla vatten och diskho, och vice versa. Detta kräver generellt sett mer utrymme jämfört med vanliga kök.

Köksöar utan spis eller disk, som kompletterar den standardinredning som beskrivits ovan, medför dock inga funktionella problem, utan snarare kräver bara ytterligare utrymme. Det ger flexibilitet att skapa en öppen och rymlig köksmiljö utan att kompromissa med de grundläggande funktionerna.

Samvaro

Hushåll med 3 personer, sittplats för 5

Hushåll med 3 personer, sittplats för 5

Hushåll med 4 personer, sittplats för 6

Parkering, angöring, gångvägar

Det bör vara möjligt att köra bil till bostadsentrén inom en sträcka av högst 25 meter, med en preferens på 10 meter. Vid behov bör det finnas tillgänglig parkering för rullstolar inom samma avstånd. Från parkeringsområdet och den anslutande gatan bör det finnas en bred gångväg till entrén, tillgänglig för rullstolar, rollatorer och barnvagnar. Gångvägen bör vara minst 1,5 meter bred och väl upplyst. Vid eventuella nivåskillnader bör dessa övervinnas med en ramp som har en lutning på högst 1:12.

En individuell ramp bör inte ha en höjdskillnad på mer än 0,5 meter, vilket ger en maximal ramp längd på 6 meter. Om nivåskillnaden är större krävs det ett 2 meter viloplan mellan rampsektionerna. Uteplatser på tomten bör också vara tillgängliga för personer med rullstolar, rollatorer, barnvagnar och liknande hjälpmedel. Det övergripande målet är att säkerställa tillgänglighet och bekvämlighet för alla boende och besökare.

Måtten på bilderna nedan anges i centimeter (cm).

En särskild parkeringsplats för en person med rullstol bör vara minst 3,6 meter bred. För parkeringsplatser avsedda för besökare eller allmänheten bör bredden vara 5 meter. Detta möjliggör tillräckligt med utrymme för att säkerställa att personer med rullstol kan parkera och manövrera sina fordon med bekvämlighet och tillgänglighet.

Vid eventuell nivåskillnad mellan innergolv och mark krävs det att skillnaden övervinns med en ramp, och denna ramp bör ha en lutning på högst 1:12. Detta säkerställer en mjuk och tillgänglig passage för personer och fordon och möjliggör en säker övergång mellan olika nivåer.